lördag 19 augusti 2017

Enkätsvar - sammanställning

Vid arbetet med att kategorisera enkätsvaren blev det tydligt att de individuella svaren väldigt ofta kunde kategoriseras på fler sätt än ett. Det var något jag förväntat mig eftersom jag valde en öppna frågeställningar.

Ett exempel

En student i F-3-kursen har på den första frågan Om du ska undervisa i matematik så att eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digitala verktyg, vad behöver du som lärare kunna? Ge gärna flera korta exempel. svarat:

"Kunskaper om hur jag kan koppla dessa till läroplanen för att kunna välja
Ett kritiskt förhållningssätt"

Första meningen i svaret kategoriseras S (skills/förmågor) och inte K (knowledge/kunskap) eftersom det behandlar sådan kunskap som är kopplad till undervisningen. Studenten vill kunna koppla till styrdokumenten för sina val, vilket visar att studenten har en didaktisk utgångspunkt. Den andra delen av svaret kategoriseras A (attitudes/förhållningssätt) eftersom studenten önskar utveckla ett kritiskt förhållningssätt - och här måste vi utgå ifrån att det gäller användande av digitala verktyg.

Det här exemplet visar att ett och samma svar kan kategoriseras på flera sätt. I min sammanställning har jag därför valt att räkna dessa var för sig under respektive kategori, vilket innebär att summan av antal svar som hör till respektive kategori överstiger antal enkätsvar.

(HÄR hittar ni kategoriseringen och olika typer av sammanställningar av resultatet)

Här är frågorna i enkäten:

Fråga 1

Om du ska undervisa i matematik så att eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digitala verktyg, vad behöver du som lärare kunna? Ge gärna flera korta exempel.


Fråga 2
Vad anser du att lärarutbildningen ska ge dig för att du ska kunna bedriva undervisning i enlighet med syftestexten ovan? Ge gärna flera korta exempel.


Nedan visas några diagram som visar resultatet efter kategoriseringen av studenternas svar. De två första diagrammen, Figur 1.1 respektive Figur 1.2, visar alla studenter sammanlagt (60 respondenter) per fråga:

Figur 1.1

Figur 1.2
Av dessa diagram kan man se att (... kommer..!)

De två diagrammen här nedan, Figur 2.1 respektive Figur 2.2, visar resultaten uppdelade på Kvällskursen samt F-3-kursen, i samma diagram (30 respondenter i varje kurs):

Figur 2.1

Figur 2.2

Jag kommer att bearbeta resultatet ytterligare och använda mig av detta när jag planerar höstens undervisning och även i det projekt om digital kompetens som min kollega Elisabeth och jag driver de kommande tre åren. HÄR är några skissartade tankar kring resultaten som jag kommer att vidareutveckla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar